Költség vagy beruházás a gyártásirányítási rendszer?

2023.Jul.1

„Sokba kerül.” – Valószínűleg ezt a kijelentést hallja leggyakrabban egy gyártásirányítási rendszerrel kapcsolatban. De mi lenne, ha nem költségként, hanem beruházásként tekintenénk rá?

 

A cégvezetők gyakran úgy látják a gyártásirányítási rendszereket, mint a költségvetés egy kivágandó szeletét, nem pedig mint egy befektetést, ami hosszú távon növekedést és eredményességet biztosíthat. Ez a gondolkodásmód érthető, hiszen egy gyártó berendezés megtérülése sokkal direktebben kalkulálható, szemben egy vállalatirányítási rendszerrel. Az ilyen beruházás hasznosságának előrejelzése nem mindig egyszerű, erre mutatunk egypár példát.

 

Előnyök és eredmények

A helyes szemszögből nézve egy gyártásirányítási rendszer egy rövid távon (1-3 év) megtérülő beruházás. A tapasztalatok alapján egy új rendszer bevezetése után a gyártók jellemzően minimum 10% növekedést érnek el forgalomban vagy gyártási kapacitásban. Ez azt jelenti, hogy anélkül tudnak többet gyártani, hogy a gyártókapacitást növelniük kellene. Azért, mert a vállalatirányítási rendszer olyan rejtett tartalékok kihasználására ad lehetőséget, ami azelőtt hozzáférhetetlen volt. Ilyen növekedés mellett a rendszerbe történő befektetés 1-3 éven belül megtérülhet.

Mégis, számos cégvezető kétkedve néz a gyártásirányítási rendszerekre, hiszen nála “nincsenek ilyen tartalékok”. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ezek a tartalékok mindenhol megtalálhatóak, a kérdés csak az, hogyan használjuk ki őket. Számos partnerünk gyakorlatilag a rendszer bevezetésének évében 10%-kal növelte az árbevételét, olyan is volt, amikor két év alatt kétszeres forgalmat értek el anélkül, hogy újabb nagy beruházásokat eszközöltek volna.

 

A láthatatlan előnyök

Perspektívaváltásra azért is szükség van, mert a legtöbb számszerűsíthetetlen előny csak azután lesz nyilvánvaló a cég számára, miután a rendszer bevezetésre került, ezért a mérlegelés során ezekre nyilvánvalóan nem is gondol.

Az egyik leggyakrabban említett ilyen előny a munkafolyamatok átláthatósága. A rendszer bevezetése általában azt eredményezi, hogy a vezetők és a dolgozók egyaránt jobban látják, hogy mi történik az üzemben, vagy bármilyen más folyamatban. Ez azt jelenti, hogy könnyebben észlelhetők a működési hibák, vagy azok a pontok, ahol lehet egyszerűsíteni és javítani a működésen.

Az átláthatóság javulása gyakran magával hozza a hatékonyság növekedését is, mivel a dolgozók és a vezetők egyaránt képesek pontosabban látni, hol lehetnek felesleges munkafolyamatok, vagy hol lehetnek olyan területek, ahol az erőforrásokat jobban ki lehet használni.

Egy másik “láthatatlan” előny, amelyet a vállalatok gyakran tapasztalnak, a fókusz növekedése. A vállalatirányítási rendszerek gyakran hozzájárulnak a fókusz növekedéséhez, mert világossá teszik, hogy mely területeken kell összpontosítani a fejlesztési erőfeszítéseket.

A rendszer bevezetésével a dolgozók szervezettebbek, a folyamatok átláthatóbbak, és a cégek hatékonyabban működnek. A vállalatirányítási rendszerek bevezetése érdekes módon hozzájárul a cég kultúrájának és működésének javulásához is. Hogyan?

A munkatársak, főleg a fiatalok, teljesen új fényben látják a céget. Azt tapasztalják, hogy a cég fejlődik, bevezet egy rendszert, egyre hatékonyabban működik, modern. A folyamatok koordinálása és optimalizálása minden munkatárs életét meg fogja könnyíteni. Komolyabban veszik a munkahelyüket, és a saját feladataikat. Egy munkahely, ahol „rendben mennek a dolgok” könnyebben tudja megtartani a munkaerőt, kisebb fluktuációval számolhat.

A munkatársakon kívül a cég vevői, beszállítói kapcsolataira is pozitív hatással van. Mind a cég vevői, mind a beszállítói szervezett, jól működő céget látnak.

Éppen ezért rendezünk rendszeresen workshopot, ahol megosztjuk ügyfeleinkkel a gyártásirányítási és vállalatirányítási rendszerek bevezetésének legjobb gyakorlatait. Célunk, hogy inspirációt adjunk olyan fejlődő cégeknek, akik még vállalatirányítási rendszer bevezetés előtt állnak, és segítsük nekik elkerülni azokat a buktatókat, amikkel egy rendszer bevezetés jár. Ha szeretne csatlakozni a workshopunkhoz, várjuk szeretettel. A regisztrációhoz egyszerűen olvassa be az alábbi QR kódot vagy menjen a trs.hu/workshop oldalra.

Témák:

Kategória: